"Bort iszik az úton járó, akár bolond, akár báró"

A Borkút üzemeltetője a Frankos BorházSzekszárd egyik nevezetessége a Borkút, amely a Régi Vármegyeháza udvarán található. Ez az ország egyetlen borkútja, amelyből a borbarátok jeles napokon vörösbort és fehérbort kóstolhatnak. A Borkút egyben fontos állomása a Szekszárd borvidéki borútnak.

Egy kis mitológia

Dionüszosz, Szemelé és Zeusz fia, a nüsziai erdő szélén egy barlangban nevelkedett, Szilénosz, a bölcs öreg felügyelete alatt. Dionüszosz legjobb barátja lett itt Ampelosz, kivel már gyermekkora óta játszott és "vetélkedett".

Até, a káröröm és irigység istennője megirigyelte kettejük barátságát. Egyszer, mikor a hegyeket mászta, Ampelosz messze tévedt hű barátjától. Até fiatal pásztor alakját öltve ment oda az ifjúhoz. Sikerült meggyőznie, hogy Dionüszosz nem is olyan jó barátja, hisz nem engedi őt, hogy megülje az oroszlánját, hogy hajtsa pásztorfogatát. Alighogy elültette Ampelosz fejében e gondolatokat, köddé vált az istennő. A hegy tetejéről a fiú felé vágtatott egy bika, majd megállva mellette mintha pásztorára ismert volna. Felült a bikára, az tovább vágtatott vele, de estére sem állt meg. Végül egy sziklahasadékba dobta Ampeloszt. 

A halálhírt hallva Dionüszosz odasietett. Kérlelte az isteneket, hogy adják neki vissza hű barátját. Teltek a napok és az esték, vígasztalhatatlan volt. Az egész világra a búskomorság tört rá. Borzalmas figyelmeztetés volt ez a három Moirának (Klotho, Lakheszisz, Atroposz). Fel kellett fejteniük újra az idők fonalát. Maga Atroposz kereste fel Dionüszoszt és próbálta vigasztalni: -Ampelosz nem halt meg egészen, én magam változtattam bűvös itallá, és a világ négy táját fogja gyönyörködtetni. 

Csoda történt. Ampelosz Dionüszosz szeme láttára kelt fel és a szeme előtt kezdett átváltozni. Törzse szőlőtőkévé, ujjai ágakká, haja szőlőfürtökké vált, két lába pedig gyökeret vert. Az első szőlőtőkéből, amit Ampelosznak neveztek el, csakhamar egy egész kert keletkezett. Eljött az ősz, a szüret ideje. Dionüszosz egy pár szőlőfürtöt leszakított és kezével préselte bikaszarv kupájába. Megízlelte. S rájött, ez az ital, amit feltalált, vetekszik az istenek ételével-italával (ambrózia, nektár). Ampelosz ajándéka többet ér Démétér gabonájánál, Athéné olajánál. A bor az, ami elfeledteti a gyászt és megvidámítja az emberek szívét, hisz Ampelosz halála után is boldogságot szerzett Dionüszosznak.

A Borkút

1994-ben lett felállítva. A különlegesen pajzán bronzalkotás Szatmári Juhos László szobrászművész alkotása. A megálmodott szobor Dionüszosz és egy nő összefonódását ábrázolja egy boroshordón kupával és szőlőfürttel a kezükben. Impozáns látványt nyújt, amikor a kútból nagyobb ünnepekkor, valamint neves alkalmakkor a vidék legjobb borai folynak.