"Áldozz a pásztornak, igyál s élni fogsz"
Az Alisca Borrend

1988. február 24.-én a patinás vármegyeháza falai között, annak borozójában alakult meg 11.-ik borrendként Magyarországon. Alisca, ez Szekszárd ősi, kelta eredetű neve. Így mutatkozik meg, hogy a borrend történelmi múltjában a kelta kort vállalja meghatározónak. Ennek bizonysága az is, hogy nagy becsben tartják azt a márványszarkofágot, melynek oldalát szőlőlevelek díszítik, valamint azt az áldozati kelyhet, amelyen görögül a következő felirat olvasható:

"Áldozz a pásztornak, igyál s élni fogsz"

A borrend múltja és eredete után a jelenről egy gondolatot. Az Alisca Borrend minél többet szeretne a borbarát nagyközönség elé tárni a szekszárdi borvidékről. Ezért féltőn óvják hagyományaikat. A történelmi borvidék minél szélesebb körben való megismertetésére, valamint az elméleti és gyakorlati borkultúra ápolására és fejlesztésére, az itt termett borok bemutatására és minőségük védelmére esküdtek. A bor és a művészetek kapcsolatának erősítése, feltárása a szekszárdi hagyományokhoz híven.

Alapítók:
Módos Ernő                           nagymester
Vesztergombi Ferenc              főpohárnok
Dr. Töttős Gábor                   krónikás
Dr. Domonyai Péter                kincstárnok
+Wéber János                        ceremóniamester
Dárdai Jánosné (Bíró Etelka)   udvarhölgy
Pethő Lászlóné                       udvarhölgy   
Scherer Péterné                       udvarhölgy
Varga Jánosné                         udvarhölgy


Avatási ceremónia és annak legendája

Garay halhatatlan alakja, Háry János- víg kedélyéről messzeföldön híres obsitos vitéz- legendák főszereplője. Ő, aki a napoleoni háborúk alatt jobbnál jobb borokat ihatott, visszatért szülővárosába Szekszárdra, mert ennek nemes italát mindenek fölött szerette.

Az eskü szövege:
„Én ................ igaz szívvel fogadom, hogy szőlőmet úgy plántálom, metszem és gondozom, boromat úgy szűröm és kezelem, ahogy legjobb tudásom engedi; minden munkámban az vezet, hogy a szekszárdi szőlő és bor hírnevét öregbítsem, s ki borunkat jó mértékkel, emberséggel megissza: hóttig éljen."

Ruházat és embléma
fdaDíszruha: Zöld bársony, amely magyaros sújtá ssal és a Probus császár emblémájával ékes bronz plakettel teljes.

Címer: Probus császár bronz plakett

Pillantson bele fenti GALÉRIÁNKBA, ahol közelebbről is betekintést nyerhet az Alisca Borrend életébe.