Egészségünkre
Szomjas utazókként hagyjuk magunkat elcsábítnai Dionüszosz hagyatékával. Ismerkedjenek borainkkal, hogy a hanygulat, az ízlés és az élmény egy időben találkozzanak. A Frankos Borházban mindezt személyesen, a bororkat bemuatva tudjuk segíteni a választást.

Ha azonban másfelé vezet útja, itt rövid bemutatóval ismertetjük brofajtáinkat. Mert a távolság ne legyen a kívánság ellensége. Legyen akár a szekszárdi domboktól hét határon túl, írjon, hívjon bennünket.

Borainkat rendelésre is szállítjuk, legyen akár a sivatag közepén. Mert egy pohár szekszárdi mindenkinek kijár az életben.

A merlot

Az egész világon ismert, ősi, francia fajta. Napjainkra hazánk hatodik legelterjedtebb vörösborszőlőjének tekinthető, dűlőit többek között a szekszárdi déli, dombos fekvésű részein találjuk. Közkedveltségének elsődleges oka, hogy bora közepesen testes, lágy, gyümölcsös, bársonyosan csersavas, mely már rövid érlelési idő után élvezhető. A hölgyek különösen kedvelik ezt a fajtát bársonyossága, női jegyei miatt.

Bora mélyvörös, telt, zamat- és ízgazdag, fekete ribizlis, szilvás tónusú. A késői szüretelésnél, finom illatú és zamatú bor lesz. Illatában és ízében cseresznye, eper, málna érezhető. A hosszabb hordós érlelésnél vanilia és érett szilva ízre emlékeztet. Tölgyfa hordós érlelésnél akár csokoládé ízjegyek is megjelenhetnek. 10-15 év múltán is kiváló minőségű bor marad. Illik marhahúshoz, borjúhoz, vadhoz, bárányhoz. Könnyebb, fiatalabb változatában tengeri halhoz is. 


A cabernet sauvignon

Világfajta, melynek párja nincsen. A kékszőlők és ezáltal a vörösborok királya. Rendkívül komplex! A kék Cabernet gazdag tanninban, ezért bora sötét és "sűrű". Alkoholtartalma éppen e testesség következtében nem lehet 12% alatti. A jó évjáratokban a bor nagyon hosszú idő alatt fejlődik ki, ez Villányban legalább 10 év, míg Szekszárdon 5-6 év. 

Bora sötét, magas tannintartalmú (csersavdús). Orrunkkal sokszor a fekete ribizli és a zöldpaprika, valamint a csokoládé illatjegyeit fedezhetjük fel benne. Mivel érési folyamata hosszú, fiatal korában gyakran kemény és élvezhetetlen. A lágy aromák és kerek struktúrák csak palackban való tárolás után alakulnak ki. 
Fiatalon nehéz húsételekhez, éretten nemes vadhoz illik.  

A házasítás, avagy a cuvée

Pincészetünkben a házasítás 3 fajta borból, cabernet sauvignon, pinot noir és merlot fajtákból alkot kerek egészet.